Spara in på lönekostnader i samband med lönekartläggning och lönerevision

Förhindra skenande lönekostnader i samband med lönekartläggningen

Många företag som genomför en lönekartläggning och efter denna genomför lönejusteringar skulle i vår mening kunna göra detta med betydligt lägre löneförändringar. Vår uppfattning är att det finns primärt två orsaker till att många företag spenderar alldeles för mycket pengar för att justera löner i samband med lönekartläggningen.

 

Många företag hanterar utfallet från lönekartläggningen som en extra lönerevision, och detta är enligt vår mening inte nödvändigt, och det leder oftast till att företaget lägger ut mer pengar på löner än nödvändigt. Vårt förslag är att genomföra förändringen som krävs från lönekartläggningen i nästföljande lönerevision, där chefen får information om aktuell justering och varför den ska göras. På detta sätt kan en för medarbetaren informerad löneförändring ske, där lönekartläggningsjusteringen blir en del av den årliga löneökningen.

 

Den andra förändringen som många företag med fördel skulle kunna göra är i hur lönekartläggningen genomförs, där justeringar/åtgärder i de lika och likvärdiga arbetena sker efter en direkt analys på individnivå där de individer som anses avvika åtgärdas. Detta är enligt vår mening en väldigt kostsam och även felaktigt sätt att angripa lönekartläggningen. Kostnaderna blir stora för det krävs justeringar som inte är nödvändiga, och oftast leder dessa justeringar till obalanser i andra analyser i lönekartläggningen och/eller medför obalanser in i lönerevisionen eller nästa års lönekartläggning.

              Vårt förslag på hantering är att analysen görs på gruppnivå och om det inte föreligger någon oskälig avvikelse mellan tex medellönen för män och kvinnor i det lika arbetet då behövs det inte analyseras och åtgärdas på individnivå. Detta arbetssätt är kontrollerat med DO och anses vara korrekt. Tanken är att hitta osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor, och inte på individnivå. Som exempel, om det finns både män och kvinnor som har väldigt låg lön i gruppen så är det i sig inte grund för en lönejustering från en jämställdhetssynvinkel då både män och kvinnor är förfördelade – det som ska hittas är systematiska ojämlikheter, andra avvikelser kan justeras från en lönepolicysynvinkel men är inte en nödvändig åtgärd.

 

 

YourWork24 kan hjälpa med arbetet kring lönekartläggningen och även erbjuda IT-systemstöd som underlättar lönekartläggningen.